Glasvezel Buitenaf...

08-09-2016
Het is ons al jaren een doorn in het oog en een rem op onze schoolontwikkeling...de Internet verbinding op school. Al een aantal jaren zijn we, samen met een aantal andere scholen in het buitengebied van de Hof van Twente, zoekende geweest om de erg trage Internetverbinding op school te verbeteren. We hebben in die zoektocht het hele spectrum van mogelijke opties besproken en getest. Uiteinde-lijk is de huidige satellietverbinding de "beste van de slechte" oplossingen geble-ken.

De eerste gesprekken met Cogas over het aanleggen van glasvezel in het buitengebied van de Hof van Twente stammen al van september 2014. Precies twee jaar later is het dan eindelijk zover dat wij met zín allen de stap kunnen maken...glasvezel in Markelose Broek.

Meer dan 50% van levensbelang!

De informatieavonden deze week over glasvezel buitenaf, waren goed bezocht en dat doet vermoeden dat de vraag om een betere Internetverbinding in de Hof ook groot is. Toch blijft het spannend of de benodigde 50% uiteindelijk gehaald gaat worden. Ik durf echter wel te stellen dat het voorbestaan van de scholen in het buitengebied ook voor een groot deel afhangt van deze snelle breedbandverbinding.

De reden hiervoor zijn de ontwikkelingen in onderwijsland van de afgelopen twee jaar. In Nederland zijn de scholen (helaas) afhankelijk van de methodes die door de uitgeverijen worden ontwikkeld. Methodes om ervoor te zorgen dat we voor alle vakken aan de kerndoelen voldoen. De uitgeverijen ontwikkelen handleidingen, lesboeken, werkschriftjes etc. voor de scholen. Een beetje vooruitstrevende uitgeverij bracht daar dan ook nog oefensoftware bij uit die we op de computers konden gebruiken.

De markt is sinds twee jaar echter drastisch aan het veranderen. De uitgeverijen hebben toen blijkbaar ingezien dat de digitale snelweg ook voor hen, maar vooral voor de kinderen kansen bood. De meeste methodes die nu worden uitgegeven, kennen bijna geen papieren werkschriftjes en soms zelfs ook geen werkboeken meer. Men gaat er namelijk vanuit dat de scholen beschikken over de juiste infrastructuur om alles op een digitale manier te verwerken.

De verwachting naar de toekomst toe is dan ook dat deze werkschriftjes en werkboeken uiteindelijk van de markt verdwijnen... en wat dan te doen als de plek waar je school staat een Internetverbinding heeft die ontoereikend is? Onze angst is dan ook dat de kwaliteit, die normaliter op een kleine school vrij hoog is, niet meer gewaarborgd zal kunnen worden.

Om kort te gaan, het is voor ons van "levensbelang" dat de grens van 50% gehaald gaat worden. Het liefst natuurlijk ook nog zo snel mogelijk, want hoe eerder we het percentage halen, hoe eerder de spades in de grond gaan!

Adresgegevens

obs Brookschole

Larenseweg 44
7475 PW Markelo

T 0547-362723
E info@brookschole.nl